malli1930.fi

  • Etusivu
  • Blog
  • Hakemisto
  • In English

SFEX-2020 näyttely

17 elokuun, 2020 By Mikael Collan

Koronan tiimoilta on filatelian suuremman mittakaavan julkinen esittäminen saanut suuren kolauksen ja siksi onkin erittäin hienoa, että odotettu SFEX-2020 näyttely Helsingin Kaapelitehtaalla toteutui kertaalleen siirretyssä aikataulussa 15.-16.8.2020. Ehdin jo pelätä, että näyttely jouduttaisiin siirtämään toiseenkin kertaan tai jopa peruuttamaan koronatilanteen uudelleen yltyessä, mutta onneksi näin ei käynyt. Näyttely on tätä kirjoitettaessa vielä avoinna muutamia tunteja ja kuten yllä jo totean, paikkana on Kaapelitehdas Helsingissä. Näyttelypaikka koostuu kahdesta käytännössä suorakaiteen muotoisesta näyttelytilasta, ja yhdesta kauppialle ja muille ständeille varatusta aula-tilasta. Kehyksiä tilaan oli mahdutettu kokonaiset 526 ja rapiat päälle ja niiden asettelu oli kohtalaisen tiheää, mutta mielestäni kuitenkin riittävän väljää. Valaistus oli ”takareunan” osalta kohtalaisen himmeää, mutta tarkasti tihrustamalla näki tarvittavan. Sijaintinsa puolesta paikka oli erinomainen, koska pääsy näyttelypaikalle on helppoa ja mikä mukavinta parkkipaikkoja on viikonloppuisin ilmaiseksi saatavilla aivan vieressä – tämä ei suinkaan Helsingissä ole itsestään selvyys. Näyttelystä ja sen järjestelystä vastaavat Suomen Filatelistiseura, Postihistoriallinen yhdistys ja Korson filatelistit – Filatelistiliitto on toki myös mukana järjestelyissä mm. verkkosivujensa kautta, jolla näyttelyn kokoelmia on esillä.

Kauppiaita paikalla oli vain muutamia, korona oli pelottanut mm. ruotsalaiset kauppiaat pois ja ehkäpä aiheuttanut sen, että myös kauppiaiden odotukset osallistujamäärän suhteen eivät olleet ilmaistuna korkeimmassa duurissa. Tämä myöskin tarkoitti sitä, että kaikenlainen ostelu oli hiukan tavallista rajoittuneempaa. Kun lauantaina aamulla heti tilaisuuden avautumisen aikoihin olin paikalla oli sisällä vain kourallinen kävijöitä, mutta nopeasti, kymmeneen mennessä, paikalla oli jo kymmeniä ihmisiä ja lähtiessäni arvioni mukaan hiukan alle sata henkeä.

Asiaa M30 näkökulmasta katsellen täytyy todeta, että paikalla oli paljon mielenkiintoista nähtävää. Ensimmäisenä tulevat mieleen M30 postihistoriaa esitelleet kaksi kokoelmaa: Harri Ala-Honkolan ”Käyttösarja 1930 postihistoriallisia kohteita” ja Carl Appelbergin ”Definite series II Model/30”. Ala-Honkola oli ensimmäistä kertaa esittänyt kokoelman Jyväskylässä KESFILA-näyttelyssä 2018 ja Appelbergin osalta oli kyseessä jo useampaan kertaan esitellyn kokoelman osallistuminen. Kumpikin kokoelma oli mielestäni parantanut aiemmasta – Ala-Honkola oli saanut mukaan hyviä uusia kohteita mm. keskeytyneen postiyhteyden aikaisen kirjeen Latviaan vuodelta 1942, aiemmin puuttuneen kansainvälisen postiosoituksen ja muutamia hyviä kotimaan lähetyksiä. Appelbergin kokoelma oli käännetty Englanniksi – sehän oli ollut mukana Ruotsissa RPS:n kerhonäyttelyssä, mikä arvatenkin edellytti kielen vaihtoa. Käytännössä kokoelma oli laitettu uusiksi esitystapansa osalta. Huomasin myös muutamia uusia kohteita.

Harri Ala-Honkola ja hänen kokoelmansa ”Käyttösarja 1930 postihistoriallisia kohteita”.

Huomasin, että Ala-Honkolan Liiton sivuilla näkvillä oleva kokoelma ei ollut aivan täsmälleen sama kuin mikä oli Kaapelitehtaalla näytillä, sillä muutamia kohtia oli korjattu. Mm. maininta arvonlisverotoimiston lähettämästä saantitodistuksellisesta kirjeestä, jossa oli maininta ”ainoa tunnettu” oli poistettu – hyvä niin, sillä vastaavia tunnetaan (jopa samoilla merkeillä) muutamia ja näyttelyssäkin oli vastaava eräässä toisessa kokoelmassa näytillä. Yksi asia mikä minua jäi mietityttämään oli kokoelmassa esitelty kirjattu ulkomaan paketti vuodelta 1931 , jonka taksa mielestäni ei ollut oikein – en saa itse taksaa vieläkään osumaan, vaikka asiasta Harrin kanssa keskustelimme. Appelbergin kokoelmaa ei ole nähtävissä sähköisessä muodossa.

Isokokoisten kohteiden esittäminen on A4 sivuilla haastavaa ja tämä tulee Harrin kokoelmassa esille, nimittäin tiedustelulomakkeiden esittäminen siten, että esitys pysyisi ilmavana on vaikeaa – tämä mielestäni oli johtanut siihen, että kokoelman lopussa esitys hieman ”hajosi”, koska sivuille oli laitettu yksinkertaisesti liikaa tavaraa. Poisvalinta on postihistorian esittämisessä yksi vaikeimmista asioista, mutta mikäli se epäonnistuu voi lopputulos olla pahimillaan epäselvää katseltavaa. Tämän vei äärimmäisyyteen jo edesmennyt Jorma Lindeblad, joka esitti mm. kotimaan lentopostikokoelmassaan vain yhden kohteen per sivu. Tämä on ehkä liioittelua, mutta selkeää se on – jonkinlainen kompromissi siis lienee paras, varsinkin silloin, kun kohteiden koko on A4 lehdille suuri. Oli miten oli, Ala-Honkolan kokoelma on erinomainen esitys M30 postihistoriasta, jos kohta siinä, kuten lähes kaikissa kokoelmissa, on vielä parantamisen varaa.

Katsoessani läpi Appelbergin kokoelmaa osui silmääni Bulgariaan lähetetty sodan aikainen postikortti, jota esitetään harvinaisena. Kyseinen postikortti on lähetetty aikana, jolloin Bulgaria kuului Euroopan Posti- ja Pikatiedotusliittoon, eli kortti on ns. erikoistaksainen. Kortilla on lentolipuke ja Wienin sensuurimerkintä. Se mikä kortissa on pielessä on, että siitä selvästi puuttuu postimerkki, nimittäin 4mk postitalo merkin vieressä on mielestäni tyhjä aukko, jonka päällä pitäisi vähintäänkin olla leimojen väriä, jos siinä ei koskaan merkkiä ole ollut. Kun ei ole, on ollut merkki. Ja tämä onkin aivan järkeenkäypää, sillä ilman 2mk merkkiä, kortti olisi väärätaksainen, muistammehan, että lentolisä ei sisältynyt erikoistaksaan vaan Bulgariaan se oli 4mk postikortilta. Postikortin taksa oli 2mk ja näin ollen kortilla tulisi olla 6mk merkkejä. Kohdeselosteessa erikseen mainitaan ”correct postage” mikä tietysti on näin olleen väärin. Sama kohde oli näytillä jo aiemmin mm. Tampereella – lieneekö mennyt tuomareilta ohi tai onko tarkoituksella jätetty mukaan…. oikea taksaisena kyseessä olisikin erittäin kova kohde.

Bulgariaan 1944 kulkenut postikortti, merkki irronnut, jos johtuen taksa väärin.

Ala-Honkolan kokoelma sai 89 pistettä ja kultamitalin, Appelberg tällä kertaa 80 ja ison vermeilin – M30 oli siis vahvasti ja tuloksekkaasti esillä myös erikoiskokoelmien voimin! Tulosluettelossa näytettiin muistini mukaan ensimmäistä kertaa kaikkien arvosteluperusteiden pisteet erikseen – asia joka mielestäni oli aivan mahtava juttu! Avoimmuus lisää uskottavuutta, jos kohta se lisää myös spekulaatioita – ja niitähän filatelistipiireissä riittää!

M30 mielenkiintoista oli toki myös monessa muussa kokoelmassa. Tällä kertaa en tyrinyt ja jättänyt näkemättä Jouko Kaartisen kokoelman M30 käsitteleviä osia – Joukohan on eturivin ”erikoisuuksien” eli hammaste- ja painantaerikoisuuksien keräilijämme. Nähtävillä on seitsemällä sivulla useita erilaisia M30 näyttäviäkin hammastesiirtymiä, hammastamattomia merkkejä ja lisäpainaman siirtymiä. M30 osalta Hannu Kaupilla on vieläkin täydellisempi kokoelma näitä erikoisuuksia, mutta Kaartisella on laaja kattaus M30 osalta tarjolla. Myös tuomarit arvostivat Kaartisen kokoelmaa ja antoivat sille 90p ja suuren kultamitalin. Kokoelma on myös nähtävillä Liiton sivuilla.

Huomasin M17 kokoelmista kaksi samanlaista Majuri Linkalle lähetettyä M17 viimeisen päivän kirjattua kirjettä M17/M30 sekakäytöllä ja Viron erikoistaksalla Tallinnaan. Tällainen kirje (mahdollisesti toinen näistä) myytiin Hellmanin huutokaupassa jokin aika sitten. Muistan kohteen hyvin, koska se kiinnosti minuakin taksansa sekä M30 merkin käytön vuoksi. Totean tässä kohtaa ainoastaan, että kohteet ovat varmasti kulkeneita, sillä niissä on Tallinnan tuloleimaus. Toinen mielenkiintoinen juttu, jonka huomasin oli eräässä kokoelmassa käytetty maininta siitä, että 1945 julkaistu juhlaehiö ei olisi ollut nimellisarvollaan 3,50mk käypäinen postitukseen – tämä asia ei pidä paikkaansa, vaan kyseinen ehiö oli nimellisarvonsa osalta käypäinen ja näin ollen nimellisarvo pitäisi ottaa mukaan, kun taksaa lasketaan. Jeffrey Stone esitti nimen omaan näiden ehiöiden erilaisia käyttöjä muistaakseni viimeksi Tampereella.

Ehiökuoren nimellisarvo tulee ottaa mukaan taksan laskentaan.

Muitakin M30 kiinnostavia kohteita oli tietysti näytteillä – en lähde niitä sen enempää tässä avaamaan, mutta mm. hyviä sekapostitteita M17 kanssa huomasin useita ja lisäksi kaikenlaisia erikoiskokoelmissa olevia hyviä kohteita, jotka tietysti oli ajateltu erityisesti kyseisten kokoemien tarpeiden mukaan, mutta olivat myös M30 keräilijälle mieluista katseltavaa. Kaiken kaikkiaan M30 asiasta kiinnostuneelle oli paljon nähtävää.

Muuten on todettava, että näyttelyssä oli nähtävänä aivan parasta kermaa suomalaisesta tämän hetken filateliasta – erityisesti jäi mieleeni Jussi Murtosaaren M1875 kokoelma, jonka esitys ja materiaali olivat parasta mahdollista, mitä kyseisestä merkkimallista lienee koskaan nähty. Mestariluokassa oli Markku Koivuniemen kotkamerkkikokoelma parhaassa ”formussaan” ja kaunista katseltavaa. Moni kotiseutufilateliakokoelma oli parantanut ja Virtasen ”Presidents of Finland” alkaa olla jo aikamoisen hyvä. Mielestäni parasta hyvissä kokoelmissa on se, että niitä lueskelemalla oppii uutta ja oppii ymmärtämään mikä on hyvää ja harvinaista.

Arvostelusta, eli tuomarien antamista pisteistä en sano mitään muuta kuin, että silloin kun mukana on super-kovia kokoelmia, joiden pisteet menevät yli 90 pisteen on tendenssi usein ollut, että heikommat saavat ”henkistä vetoapua” ja usein käy pisteissä pieni inflaatio – mutta kuten kaikissa arvostelulajeissa, kauneus on katsojan silmässä, siksi en oikein osaa enkä halua arvostella arvostelijoita, vaan kiitän jälleen sekä tuomareita, että erityisesti järjestäjiä näyttelyn tekemisestä mahdolliseksi ja osallistujia heidän meille muille tarjoamastaan mukavasta mahdollisuudesta tutustua filatelian ihmeelliseen maailmaan.

Kategoriassa: Blog

M30 Blog

SP-Lehti ja Lahden kerhon huutokauppa

SP-Lehden suurhuutokauppa

Edellisen viimeiset ja uuden ensimmäiset

Vierailu Riihimäellä, huutokaupat ja modernin filatelian kohde

Kiireinen syyskausi

Vierailu HFF:ssa ja Hellman

Forssan kerhonäyttely ja 90-vuotisjuhla

TAVASTEX-22 (Osa 2) ja huutokaupoista

TAVASTEX-22

Hämeenlinnaa odotellessa

Syyskausi alkaa

Postia Ukrainaan ja Ukrainasta

Forssan kerhon kesätapahtuma

SP-Lehden HK 107 ja Liittokokous 2022

Huutokortti 28.

2022 Pääsiäinen Forssassa

Turun Kevät 2022

Huutokauppoja huutokauppoja!

Kairon postikongressi 1934

Hyvinkään kerhoilta

Huutokauppoja!

Vuoden 2021 viimeinen ja 2022 ensimmäinen HK

SF, HML ja HTO

SF 100 vuotta + marraskuun HK:t

Vierailu Jyväskylän kerhossa ja Merkki Albert 62.

Kirjamessut, SP-Lehden ja Vaasan HK

124. Hellman on-line

Syksy 2021: JFP, SP ja Postiljonen

Kylmän syksyn satoa

SAVOFILA 2021, M30 ehiökokoelma

SAVOFILA 2021, tapahtuma

SAVPEX 2021

Forssa, Lahti ja Helsinki ”kimara”

HTO 54. – Ei ihmetekoja

SP-Lehti ja Järvenpää toukokuussa

Lentopostia M30 keräilijän silmin

Merkki Albertin 61. HK

Hellman 120. ja live on-line järjestelmä

Järvenpään FP 20 ja HTO 53

Sinetti 144, SP-Lehti 50. ja kiinnostavaa lentopostia

Iso LaPe 2021 luettelo

Huutokortti ja SF juhla-HK

Kolmijalkainen jellona

Joulukuun HTO

Merkki Albertin 60.

Etelä-Amerikan lentotaksoista 1939-1941

119. Hellman – huutokauppa koronan varjossa

Syyskuun lopun huutokauppakvartetti

Huutokauppasyksy 2020 jatkuu

Alkusyksyn satoa

SFEX-2020 näyttely

Matkailu avartaa ja kesä kuivattaa

Tampereen Kerhoillan esitys

Suomen Filateliapalvelun 118. HK

HTO 50

M30 tietoisku on-line

Merkki-Albertin 59. huutokauppa

M30 fantasiafilateliaa

Hellman 117 Naantalissa

SP-Lehden 46. HK

HTO 49 – Kovia nousuja, mielenkiintoisia kohteita

Postimerkin päivä 2020

Lentoposti kiinnostaa

SP-Lehden ja Sinettipostin huutokaupat ja pikkuisen muutakin

2020-luvun ensimmäiset huutokaupat ja ennustukset

Vaasan Kerhon ja Abophilin huutokaupat

Oulun HK ja Marraskuun SFP

Merkki-Albert HK 58, marraskuu 2019

Lahden kerho ja Forssan tapahtuma

Postimerkkimessut 2019

Syyskuun 2019 JFP, Huutokortti ja HTO huutokaupat

Syyskuun 2019 Hellman

SP-Lehden HK 44

Sinetti 140. – Syyskauden avaus

Kesäkokous Kuopiossa

Stanley Gibbons, Lontoo

Argyll Etkin Ltd., Lontoo

Lahden kerhon HK, toukokuu 2019

JFP, Huutokortti ja SFP huutokaupat, 5/2019

Kevään 2019 VaFi- ja HTO-huutokaupat

Turun Kevät ja Argentinan ihmeet

Tamcollect 2019

Merkki-Albertin 57. HK

Joensuu 2019 ja Tamcollect ennakko

113. Hellman HK Naantalissa

90-luvun alun Filatelisteja selatessani…

HTO 45

SP-Lehti, Sinetti ja Huutokortti huutokaupat 2/2019

Taas Torontossa ja Oulun HK

Esitelmä Suomen Filatelistiseurassa 14.1.

M30 joulurauha ja 2019 ensimmäinen huutokauppa

Viikon 48/2018 huutokauppasuma

Merkki Albertin HK 56 – Marraskuussa

Forssan keräilytapahtuma, pyhäinmiestenpäivä 2018

Postimerkkimessut 2018 Helsingin Messukeskuksessa

111. Hellman HK Naantalissa

HTO 43. huutokauppa

Syyskuun alun huutokaupat

SFP:n syksyn ensimmäinen huutokauppa

KESFILA 2018 – kokoelman läpikäynti

EstEx 2018 Tallinna

Forssan kerhon kesätapahtuma Tammelassa

SFP huutokauppa 109

Toukokuun HTO huutokauppa ja M30 harvinaisuus

Huhtikuun huutokilpailut

Turun Kevät 2018

Merkki Albertin 55. huutokauppa

Kesfila 2018 käteen jääneet kohteet

Kesfila 2018 Jyväskylässä

Forssan kerhon keräilytapahtuma 31.3.2018

Hellman huutokauppa 3/2018

KESFILA 2018 etkot

Helmikuun huutokauppoja 2018

Vuoden 2018 alun huutokauppoja ym.

SP Lehden on-line HK 37

Finland Airmails 1920 – 1946

SFP huutokauppa 106 ja Huutokortti 11

Merkki Albertin 54. HK

Vaasan Filatelistien HK ja Forssan keräilytapahtuma

Vierailu Lahden kerhossa 30.10.2017

Postimerkkimessujen lauantai 28.10.2017

Hellman huutokauppa 13.-14.10.2017 Naantalissa

Vuonna 1947 julkaistut M30 merkit – kokoelma

Salon Filatelistikerhon 70-vuotisnäyttely ja keräilytapahtuma

Lahden kerhon THK 112

HTO huutokauppa #39

Sinetti-Postin huutokauppa 9/2017

Tsekin tragedia ja Puolan pettymys

Avoimen luokan M30 keräilyn buumi ympäri Suomen

SFP:n elokuun huutokauppa ja uudet tilat Naantalissa

Japanin M30 tyhjiö

Postal History of the Finnish model 1930 definitive stamps, osa 4

Finlandia 2017 – Suurnäyttely Tampereella, Osa 2

SFP huutokauppa Finlandia 2017 yhteydessä

Finlandia 2017 – Suurnäyttely Tampereella, Osa 1

HTO Huutokauppa 38 – Toukokuussa

Kaikkien M30 kohteiden tie ei vie Roomaan

Postal history of the Finnish model 1930 definitive stamps, osa 3

Postal history of the Finnish model 1930 definitive stamps, osa 2

Postal history of the Finnish model 1930 definitive stamps, osa 1

Merkki Albertin 53. ja Vaasan Filatelistien 76. huutokauppa

Hellman Huutokauppa 102

Mietteitä Liiton hallituksesta ensimmäisen vuoden jälkeen

Vierailu Tampereen kerhossa

37. HTO huutokauppa

SP-lehden huutokauppa ja muita kuulumisia

Finlandia 2017 ennakko – M30 kokoelmia FEPA näyttelyssä

Vuoden 2017 huutokauppakevään avaus SFP 101

Filateliapalvelun 100. ja HTO:n 36. huutokauppa 12/2016

Merkki Albertin Huutokauppa ja Forssan keräilytapahtuma

Stamp Forum 2016 Helsingin Messukeskuksessa

JF55 Järvenpäässä 8.-9.10.2016

HTO huutokauppa nro. 35

Lahden PK:n huutokauppa 111

Syyskuu 2016 on huutokauppakuu

SFP:n kesähuutokauppa

Forssan kerhon kesätapahtuma 2.6.2016

Nordia 2016 kuulumisia 2 – käteen jääneitä kohteita

Nordia 2016 kuulumisia 1 – oma osallistumiseni

Filateliapalvelujen huutokaupat maalis-huhtikuussa

Nordia 2016 Jyväskylässä – ennakko

Helmikuun 2016 huutokaupat ja muuta

M30 kokoelma-aiheita

SFP huutokauppa 1/2016

Gärtner Philatelic Promotion Award 2015

Joulukuun 2015 HTO huutokauppa

SFP huutokauppa 11/2015

Merkki Albertin 50. HK

30.10.2015 Forssan keräilytapahtuma

Stamp Forum 2015

Hellman huutokauppa 10/2015

Filatelian perässä Gdanskissa

Salon ja Turun keräilytapahtumat 10. ja 11.10.2015

TamCollect 2015

HTO huutokauppa 31

Syysiltoja sähköistänyttä M30 kauppaa

Vierailu Åbo Frimärkssamlarförening r.f.:n kokouksessa

Karelia Stampsin huutokauppa 9/2015

Suomen Filateliapalvelun 92. huutokauppa

Muutama sana M30 merkkien ”värierikoisuuksista”

6mk punainen – kuudes punainen leijona

Espanja – haastava maa M30 keräilijälle

Berliini ja M30

M30 ja Zeppelin

3mk punainen, viides M30 punainen leijona

HTO huutokauppa 19.5.2015 – 2/2 ”postihistoria”

HTO huutokauppa 19.5.2015 – 1/2 ”filatelia”

Lahden Postimerkkikerhon 109. THK

LAPOEX 2015 – Lahti 11.4.2015

Forssan keräilytapahtuma 4.4.2015

2½mk punainen – neljäs ulkomaan postikortille tarkoitettu M30 leijona

Vierailu Lappeenrannan kerhossa 23.3.2015

Hellman-huutokauppa 21.3.2015

Turun Kevät 2015

2mk karmiini – talvisodan ajan punainen leijona

29. HTO huutokauppa 24.2.2015

112. Sinetti Posti huutokauppa

Gärtnerin 30. on-line huutokauppa Saksassa

1½mk punainen – toinen punainen leijona

1:20mk karmiini – ensimmäinen punainen leijonamerkki

Punaiset leijonat – ulkomaan postikorttia varten suunnitellut leijonamerkit

Merkki-Albertin 48. HK

Suomen Postimerkkilehden 22. HK

Keräilytapahtuma Forssassa 1.10.2014

Lahden Postimerkkikerhon 108 HK

Italian ihmeet ja M30

SFP / Hellman HK 18.10.2014

Turun kerhon tapahtuma 12.10.2014 Kupittaalla

Salon Filatelistikerhon 35. keräilytapahtuma 11.10.2014

25mk sininen, viimeinen ulkomaan taksalle julkaistu sininen M30 leijona

HTO huutokauppa 30.9.2014 ja M30

M30 perässä Tsekin Tasavallassa, Olomoucissa

20.8.2014 päättynyt SFP:n HK ja M30

1944 pääsiäisen ”erikoistaksa” kenttäpostiosoitteisiin

M30 20mk sininen leijona

7.7.2014 Pikavisiitti Tampereella

Etelä-Satakunnan Postimerkkikerhon 70-vuotis näyttely 28.6.2014 Vammalassa

15mk sininen leijona – 40 luvun viimeinen sininen ulkomaan taksalle julkaistu merkki

M30 kohteiden etsintää Torontossa ja Montréalissa

M30 ja erikoistaksa kenttäpostiosoitteisiin jouluna 1943

12mk sininen leijonamerkki – seitsemäs sininen leijona

10mk sininen – kuudes ulkomaan kirjetaksalle tarkoitettu M30 leijonamerkki

Forssan keräilytapahtuma 19.4.2014

AboEX 2014 – vuoden 2014 näyttelytapahtuma

M30 merkkien paperin paksuuksista ja paksuuden mittaamisesta

5mk sininen – viides M30 ulkomaankirjeelle tarkoitettu leijonamerkki

Lempäälän keräilytapahtuma 29.3.2014 Ideaparkissa

4½mk sininen leijona – neljäs ulkomaan kirjeelle tarkoitettu M30 merkki

Vapaakirjeiden ja postirahavapaiden lähetysten lisämaksuja M30 merkeillä

M30 kuvioleimaus ”Kotka 26b”

Filatelistien oma sensuuri ja M30

3½mk sininen leijona – kolmas ulkomaan kirjeelle tarkoitettu M30 merkki

M30 ”kiertolaiset” 1/2

2½mk sininen leijona – toinen ulkomaan kirjeelle tarkoitettu M30 merkki

Ulkomaan kirjeelle tarkoitetut kymmenen M30 ”sinistä” leijonaa

Kotimaisen paketin varaosoitekortti

2mk mustansininen – ensimmäinen ulkomaan kirjeelle tarkoitettu M30 merkki

Turun Postimerkkikerhon keräilytapahtuma 2.2.2014 Kupittaalla

5p ruskea – M30 pieni suuri merkki

Käynti Hangossa LaPe:lla

Pikkupaketti – Saksalaisten Suomeen tuoma lähetyslaji

Joulukuussa tehtyjä päivityksiä artikkeleihin

M30 merkeillä Afrikkaan

M30 Paikalliskirje 3/3 – Neljä viimeistä taksa-aikaa 1948 – 1962

M30 Paikalliskirje 2/3 – Neljä ”keskimmäistä” taksa-aikaa 1942 – 1948

M30 Paikallispainotuote?

M30 paikalliskirjeet 1/3 – Neljä ensimmäistä taksa-aikaa 1930 – 1942

4mk Postitalo

Postiennakko-osoitus M30 merkeillä, sarjassamme ”jännä, mutta ei sittenkään ihmeellinen”

Myöhäiset M30 käytöt

M30 merkkien virallinen loppuunkäyttö 1962

Poste Restante maksu – ulkomaanlähetysten detalji

Tulli-postiosoitus M30 merkeillä

75p oranssi – tarkoituksellinen ”täytearvo”

M30 Ehiöleikkeen käyttö postimaksuna

Lunastuksia M30 Merkeillä

Hammastamattomat M30 merkit

300mk DC-6 Lentokone – M30 yläarvo

Puolitetut M30 merkit

60 penniä harmaa – M30 musta lammas

Vakuutetut lähetykset M30 merkeillä

M30 sanomalehden osoitteenmuutosilmoitus

Eräs malli 1930 käyttöajan lyhimpiä taksoja – 9 päivän taksa Englantiin 1945

Suomen ja Viron välinen ”erikoistaksa” 20.8.1928 – 6.12.1940

Malli 1930 sekapostitteet M17 kanssa

M30 Blog in English

M30 Local letters 2/3 the four ”middle” rate periods

Nine day air mail rate to the UK

M30 Local letters 1/3 – the first four rate periods

Using a clipping from a stationary as postage

M30 Customs post-office order

Imperforated M30 definitives

www.malli1930.fi · M30 Blog - M30 keräilijän olohuone · Copyright Mikael Collan